Amsterdamse kunstschatten (2) | COLUMN
Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!
De haringtraditie van Amsterdam
(11-9-2023) Na mijn (deel 1) bezoek aan het straatkunstmuseum en mijn fietstocht door de stad op zoek naar allerlei mooie hoofdstedelijke straatkunst kreeg ik, na mijn laatste stop bij een kunstwerk van Keith Haring, ineens ongelooflijke trek in een lekkere haring. Een haring eet je in Amsterdam anders dan in Rotterdam. Waar men in Rotterdam de haring bij het staartje pakt en eventueel door de uitjes haalt en afhapt snijdt de Amsterdammer de haring in plakjes en eet het met uitjes en wat zuur, kleine stukjes augurk. Rotterdammers vinden dat bekakt, maar de redenen waarom, zijn iets genuanceerder. De eerste is, dat de meest verse haring bij Vlaardingen aankwam en dat Rotterdammers dus de meest verse en dus lekkerdere vis kregen. In de noordelijker streken werd de minder verse haring lekkerder gemaakt met uitjes en zuur. Maar waarom eten de Mokummers de haring dan in plakjes? Dat was, omdat vroeger niet iedereen geld had voor een hele haring en dus werden haringen ook per stukje verkocht. Dat is dus allesbehalve bekakt.
De Intrigerende Verhalen van de Trippenhuizen
Nadat ik mij de haring goed heb laten smaken ga ik verder met mijn trip door de stad. En nu ik het toch het woord ‘trip’ heb gebruikt, vertel ik je twee verhalen over de Trippenhuizen. Bij de Nieuwmarkt om de hoek op de Kloveniersburgwal, op nummer 29, staat het Groot Trippenhuis. Een huis dat in de 17e eeuw toebehoorde aan de puissant rijke familie Trip. Het was in die tijd het grootste woonhuis van de stad. Het eerste en meest bekende verhaal is dat de knecht van de gebroeders Trip kwam kijken naar de bouw van het huis. Hij sprak tot zijn meester: ‘’Mijnheer Trip, ik zou willen dat ik een huis had, zo breed als uw voordeur.’’ Trip dacht er eens over na en liet dus aan de overzijde van de gracht op nummer 26 een huis verrijzen dat inderdaad zo breed was als zijn voordeur! Beide panden bestaan nog steeds: het grote en het kleine Trippenhuis. Dat is één verhaal: een ander verhaal dat de ronde doet, is dat de gebroeders Trip hun minnaressen in het Kleine Trippenhuis stalden, zodat ze nu en dan even makkelijk naar de overkant konden trippelen. Noem het ‘de trippelzone’. Allebei mooie verhalen die veel Amsterdamse stadsgidsen je in smeuïg Mokums zullen vertellen. Maar welke van de twee verhalen waar is? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen van beiden. Het Kleine Trippenhuis werd pas in 1696 gebouwd en toen hadden de gebroeders Trip allebei al lang en breed een tuintje op hun buik. Wellicht zal het verhaal rond de Trippenhuizen altijd een geheim blijven. Feit is wel dat het Kleine Trippenhuis inderdaad ongeveer zo breed is als de voordeur van het Grote Trippenhuis.
De Onverwachte Huisjes van het Victoria Hotel
Verborgen Hofjes en Oude Kroegen
Na een mooie wandeling lust je vast een gele rakker of een pikketanissie en ook daar hoef je in Amsterdam nooit ver naar te zoeken. Maar wat is nou de oudste kroeg van de stad? Café Chris in de Jordaan, het Aepjen op de Zeedijk en de Karpershoek op de Martelaarsgracht discussieerden er eeuwenlang over wie nou echt de oudste kroeg van de stad was. En waar er drie vochten om een been ging de vierde, Café de Drie Fleschjes in de Gravenstraat uit 1619, er mee heen, zo bleek in 2023 uit onderzoek. Is dat geheim ook weer ontraadseld!
Lees ook deel 1 van mijn Utrechtse ontdekkingstocht!
Heeft Amsterdam je hart gestolen? Bekijk ons volledige aanbod aan groepsuitjes voor teambuilding in de prachtige hoofdstad.