Amsterdamse kunstschatten (1) | COLUMN

Streetart in Amsterdam
Logo stadsgeheimen zonder

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!

Verborgen Kunstschatten in Amsterdam

(4-9-2023) Wie in Amsterdam op zoek is naar kunst hoeft daarvoor echt niet per se naar het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum of het Van Gogh-museum. Hoe je je ook door Amsterdam verplaatst: je passeert veel meer kunstwerken dan je doorhebt! Kijk alleen al naar de prachtige gebouwen en let dan ook eens op de gevelversieringen die mensen eeuwen geleden ook al maakten. Of wat dacht je van de prachtige mozaïeken die de inmiddels overleden Amsterdamse kunstenaar Fabrice aan de stad heeft nagelaten; het Boomzagertje bij het Leidseplein (kunstenaar: anoniem), de ludieke spreuken op bouwplaten van Laser 3.14, de mooie graffiti-pieces van de vele kunstenaars die overal in de stad te zien zijn, de Delftsblauwe airbrushwerken van Kaagman en natuurlijk de grappige werkjes waar Street Art Franky de stad al een paar jaar mee opvrolijkt.

Kunstwerk Hugo Kaagman
Hugo Kaagman Delfts Blauw kunstwerk in Amsterdam
Fabrice

Street Art Franky en Zijn Kleurrijke Bijdragen

Om die laatste straatartiest even uit te lichten: ik volg hem al een aantal jaren en telkens als hij de stad van een nieuw kunstwerk heeft voorzien, ga ik even kijken. Helaas worden sommige werkjes al snel verwijderd (het zij door verzamelaars, door humorloze omwonenden, vandalisme of andere ongein), maar voor wie het weet zijn er nog genoeg van zijn kunstwerken te vinden en gelukkig is Franky productief: er komt regelmatig nieuw werk bij. Je kunt zijn activiteiten volgen op Instagram.
Een kleine greep uit de werkjes van hem die nog zeker in de stad te vinden zijn: het straatnaambord van de Schippersstraat, nabij Centraal Station, dat (met Ernie uit Sesamstraat erbij) is opvrolijkt tot Wim T. Schippersstraat, Buurman en Buurman op de hoek van de Reguliersgracht en de Keizersgracht, de Rubiks Kubus op de Vijzelgracht, Elvis, The King, die swingt op het Koningsplein, De slapende smurf op een kademuur nabij het Haarlemmerplein, de skilift op de Ten Katemarkt en zo zijn er nog wel meer te vinden. Wie een beetje de weg weet in Amsterdam kan er echt een heel leuke fietstour van maken!

Franky 1
Smurf kade kunstwerk

Keith Haring's Vergeten Meesterwerk

Als je dan toch bij de Ten Katemarkt bent, dan ben je al in West en dan kun je net zo goed nog een stukje verder West in gaan. Want mocht je echt van oude graffiti houden dan mag een bezoekje aan de muurschildering die popart Kunstenaar Keith Haring in 1986 aanbracht op een koelhuis van de Markthallen nabij de Jan van Galenstraat niet ontbreken. Door een dwaling van deze of gene werd het kunstwerk in de vroege jaren negentig achter een aluminium muur verstopt en raakte het in de vergetelheid. Niemand die er ooit nog aan dacht, maar in 2018 werd die aluminium wand gesloopt en verdomd: daar kwam na bijna drie decennia dat vergeten werk van Keith Haring weer tevoorschijn! Het kunstwerk moest nog wel gerestaureerd worden. Dat is dan ook vrij snel gebeurd en vanaf de Willem de Zwijgerlaan is het goed zichtbaar.

Ontdek het Straatkunstmuseum in Noord

Tip voor de ware liefhebber van straatkunst: bezoek het straatkunstmuseum in Noord. Pak vanaf de achterzijde van het Centraal Station de pont naar de NDSM-werf en vanaf daar loop je in een minuut naar het Street Art Museum. Je leert er alles over de straatkunst en het ontstaan ervan in Amsterdam. Mooi en leerzaam!

Streetart museum NDSM

Nu ik het trouwens net over haring had: het is lekker weer en lunchtijd, dus ik lust wel een harinkie! Gelukkig hoef je in Amsterdam nooit lang te zoeken naar een goede viskraam. En als je in Amsterdam bent eet je haring natuurlijk op de Mokumse manier. Hoe die Mokumse manier van haring eten gaat, waarom dat zo is en andere mooie stadsverhalen daar schrijf ik over in het vervolg van deze stadstour.

Lees het in deel 2 van mijn Amsterdamse ontdekkingstocht!

Heeft Amsterdam je geïnspireerd? Ontdek onze teamuitjes en versterk je team. Plan een dinerspel in voor een onvergetelijk ervaring!

Streetart museum NDSM
8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen